Dataloggers, wat zijn het nou eigenlijk?

 

Een datalogger is een meetinstrument dat dat gegevens meet en opslaat in relatie tot tijd of locatie. Dit wordt gedaan met behulp van een ingebouwde sensor, maar kan ook gebeuren met behulp van externe instrumenten of sensoren. Tegenwoordig zijn er steeds vaker dataloggers te verkrijgen gebaseerd op elektronica. Deze apparaten zijn vaak duurder, maar wel een stuk gebruiksvriendelijker. Sommige dataloggers kunnen tegenwoordig realtime communiceren, waardoor je op elke plaats en op elk moment op de hoogte bent van de beschikbare data.

Dataloggers kunnen worden ingezet bij het meten van verschillende waarden. Voorbeelden hiervan zijn: Datalogger luchtvochtigheid, co2, atmosferische druk, luchtsnelheid, licht, energie etc. Omdat de datalogger kan worden ingezet voor het meten van verschillende waarden, kan het product ook worden ingezet in meerdere sectoren. Voorbeelden hiervan zijn: agrarische sector, waterwereld, koelsector, industrie, gebouwbeheer en de bewaking van mobiele installaties.

Een datalogger temperatuur zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om koeltechnische storingen tegen te gaan. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat de deur van een koelcel open blijft staan of dat stroomuitval niet wordt opgemerkt. Forse schaden zou hier het gevolg van kunnen zijn. Met behulp van een ingebouwd alarmsysteem kan dit worden voorkomen, doordat de datalogger hier direct een melding van zal maken.

Vaak worden er in combinatie met de dataloggers verschillende accessoires en reserveonderdelen aangeboden. Deze spullen zijn te gebruiken voor een goede installatie. Maar ook een noodaccu kan handig zijn, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat de accu ineens leeg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *